Jdi na obsah Jdi na menu
 


V kolika letech pořídit dítěti zvíře?

 

věk do šesti měsíců - dítě se zvířetem nemá žádné interakce. Pokud se dítě narodí do rodiny, kde je již např. kočka nebo pes je nutné upozornit, že by nikdy nemělo být ponecháno ze zvířetem bez dozoru!

věk šest měsíců až 1 rok - stále období zvýšené pozornosti. Dítě se plazí, chytá vše co je mu v cestě, včetně např. uší nebo ocasu psa či kočky. V tomto věku bohatě postačí a dítě rozptýlí zpívající kanárek nebo akvarijní rybičky.

věk 1 až 3 roky - období poznávání světa všemi smysly, dítě prakticky vše ochutnává a dělá často rychlé a nekontrolované pohyby, které mohou být pro zvíře matoucí. Pozor, aby si dítě nepřivlastňovalo hračky či dokonce misku s krmením psa či kočky! Dojde-li v tomto věku k poranění, u dítěte se často rozvine strachu, kterého se pak těžko zbavuje. Pro takhle malé dítě jsou nevhodné želvy, které stejně jako ostatní plazi mohou přenášet salmonelózu. Ani drobní hlodavci nejsou dobrou volbou – děti je mohou samou láskou umačkat.

4 až 6 let – dítě už je na takové úrovni, že dokáže chápat základní potřeby a problémy jiné živé bytosti. Dítě se musí naučit, že kočka, králík ani jiné zvíře se nesmí rušit ve spánku, tahat za nohy či křídla, případně s vřískotem pronásledovat po bytě. Je důležité mu vysvětlit, že zvíře je živá bytost, kterou musí respektovat a ne trápit.

6 až 10 let – v tomto věku se už může samostatně starat o krmení, čištění, v prostoru bytu, domu či zahrady si může samostatně hrát se zvířecím členem domácnosti. V tomto období bývají nejoblíbenější psi, křečci, morčata a králíci. Zvíře hraje i důležitou psychologickou roli. Dítě se vrací ze školy velmi často do prázdného bytu, ale někdo ho zde přece jenom čeká.

náctiletí – období, kdy se dítěti velmi mění priority a péče o zvíře se může dostat na zcela vedlejší kolej. V období puberty se osvědčenými společníky stávají často krysy a potkani. Není nutné mít žádné obavy, jde o inteligentní a čistotná zvířata, která se snadno ochočí.

od 17 výš - dítě často odchází na studia nebo z jiných důvodů opouští dosavadní domácnost. Musíme být připraveni převzít péči o chované

 

Náhledy fotografií ze složky Běžní domácí mazlíčci

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

?

StarostlivaMama, 22. 11. 2018 8:35

Kdo by pořídil pětiletému dítěti mazlíčka?